Terbuka australia diperkenalkan sejak abad ke-20. kejohananan ini pertama sekali dimulakan pada tahun 1905 di Cricket Ground Warehouseman dalam St Kilda Road, Melbourne, dan ditadbir oleh Tennis Australia, yang dahulunya dikenali sebagai Lawn Tennis Association of Australia (LTAA). pada mulanya kejohanan ini dikenali sebagai Australian Championship dan kemudiannya diubah menjadi Terbuka Australia dan ianya dikenali sehinggan ke hari ini.

pada permulaan kejohanan ini diperkenalkan, tidak ramai pemain asing yang mengambil bahagian disebabkan tiadanya kemudahan pengangkutan udara antara bandar pada masa itu. pada tahun 1960 barulah ramai pemain-pemain asing yang mengambil bahagian. oleh sebab itu LTAA telah memutuskan untuk memindahkan venue kejohanan ini ke Park Flinder yang terlertak bersebelahan dengan Melbourne Cricket Grounddan.

kejohanan ini pada mulanya dipertandingkan diatas permukaan rumput iaitu pada tahun 1905 sehingga 1987 dan pada tahun 1988 sehinnga kini ianya telah ditukar kepada permukaan keras.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s